Francia almatorta

Valamikor száz évvel ezelőtt vettem egy ici-pici francia szakácskönyvet, és abban találtam egy isteni receptet: feketecseresznyés-tortát. Rendszeresen elkészítettem, imádtuk.

Majd néhány évvel később Franciaországban jártunk, és a vacsoránk quiche lorraine volt, ugyanebből a tésztából, a következő vendéglátónknál pedig szilvatorta, szintén ebből a vajas tésztából.
Azaz ez az a francia tészta, amire szinte bármit rá lehet tenni, édeset és sósat is.Tulajdonképpen nagyon hasonlít az almáspite tésztájára azzal a különbséggel, hogy nincs benne a tejföl, és hideg vízzel készül.

Ilyenkor télen almát szoktunk a tésztára tenni. A formaként két nagy kerámiaformát használok, kifejezetten erre a célra. Ugyanis a recept két torta elkészítésére elegendő. A képen hat kicsi formába tettük, mert a gyerekkel a szakkörön készítettük el. 

(hat kerek tortaformára elegendő)

50 dkg teljes őrlésű búzaliszt
25 dkg vaj
2–3 dl hideg víz

1 teáskanálnyi fahéj

körülbelül egy kg alma

  •  A lisztet, a vajat, a sót és a vizet összegyúrjuk, majd a tésztát fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
  • Az almának kivágjuk a csutkáját, és vékony szeletekre vágjuk.
  • A formákat kivajazzuk.
  • A tésztát annyi részre osztjuk ahány sütőformánk van.
  • A sütőformákat kivajazzuk.
  • A tésztát egyenletesen szétnyomkodjuk úgy, hogy mindenütt legalább 1,5 cm-es pereme legyen
  • A tésztát megszórjuk fahéjjal.
  • Az almát körkörösen állítva a tésztára helyezzük.
  • Közepesen meleg sütőben, körülbelül 220 °C-on addig sütjük (kb. 20 perc), amíg a tészta megsül.