Gyümölcsrizs pikánsan

A gyümölcsrizs egyszerű, finom, gyorsan elkészíthető, és annyi féle változata létezik, amennyi féle gyümölcsöt teszünk bele. Télen banánt, gránátalmát, narancsot, körtét, fagyasztott gyümülcsöket, szoktam belevágni, nyáron pedig bármit, ami terem. Illetve a savanyú, nyári alma kivételével bármit. Mindig friss, illetve legfeljebb fagyasztott gyümölcsöt használok. Persze lehet beletenni befőttet is, feltéve, ha nincs cukrozva.
Nagyon jó kombináció az édes és a savanyú gyümölcs együtt, és ha nagyon édes a gyümölcs, akkor nem szükséges édesíteni. Például nyáron az őszibarack, télen a banán remek édesítésre. Ezzel nem akarom a banánfogyasztást támogatni, csak annyit jelezni, hogy bármilyen édesítőszernél jobb a friss gyümölcs.
Ha nem elég édes a gyümölcs, akkor mézzel szoktam édesíteni a gyümölcsrizst.

Ami pikánssá teszi ezt az édességet, az a tejföl, a vanília, és a fahéj. A tejfölből bőségesen keverek hozzá, a vaníliából és a fahéjból pedig pont annyit, hogy érezni lehessen az ízüket.Ha van otthon megszórom mandula lapokkal, apróra összetört dióval vagy mogyoróval.

A mennyiségek attól függenek, mennyi rizsem van. Mivel maradékfeldolgozásra kiválóan alkalmas, ezért nem szoktam méregetni, csak az arányokra figyelek. És bár a barnarizs csaknem egy hétig vidáman kihúzza  a hűtőben, amikor kezd letelni a hét, nem bánom, hogy gyümölrizst kell készítenem belőle. 

Például:

egy tálka rizshez, egy személynek

körülbelül egyharmadnyi banán (ha nagy a banán)
1 púpozott evőkanálnyi fagyasztott gyümölcs
késhegynyi fahéj, késhegynyi bourbon vanília
két nagy teáskanál tejföl
izlés szerint méz

A gyümölcsöket összevágom, és mindent jó elkeverek. Hűtőben egy–két napig eláll.