Kukoricás paradicsomsaláta

Az igazi nyári salátákban szinte csak olyasmi van, aminek nyáron van szezonja. A kukoricás paradicsomsalátában többek között nyers kukorica. A kukoricát ugyanis meg lehet enni nyersen is, feltéve ha friss, édes, csemegekukoricánk van.A kukoricát többnyire konzerv formában ismerjük vagy főtt kukoricaként, amelyet órákig kell a kuktában főzni, hogy végre megpuhuljon. Ehhez képest a friss, nyers kukorica puha, lédús finomság. Hangsúlyozni szeretném, hogy frissnek kell lennie a kukoricának, mivel ha a szemek már össze vannak szottyadva, nem lesz finom.

A nyári salátákba nagyon gyakran vágom bele a kukoricát, amelynek módja a következő: a kukoricáról lehúzom a zöld leveleket és megszabadítom a szakállától. Merőlegesen beleállítom egy üres salátástálba, és éles késsel a szemek aljában, párhuzamosan a csővel levágom a szemeket. Elugrálhatnak, ezért mély tál kell!

És még valami: a kukoricának is jót tesz ha biotermelésből származik. Sajnos azok közé a növények közé tartozik, amelyet előszeretettel génmanipulálnak. Spanyolországban, ahol Magyarországgal ellentétben nincs moratórium a GM növényekre és nagy területeken termesztenek GM kukoricát, a spanyol biogazdák már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet arra, hogy gyakorlatilag nem lehetséges GMO mentes kukoricát termeszteni, mert a szél fúj és igen nagy távolságokra képes átvinni a polleneket. De mi optimisták vagyunk és bízunk abban, hogy ez a hazai bio kukoricáknál még lehetséges. 

Négy–hat személyre szükséges mennyiség:

25–30 dkg paradicsom
1 kisebb fej lila hagyma
1 cső kukorica
2 szál bazsalikom
3–4 evőkanálnyi olívaolaj
2–3 evőkanálnyi balzsamecet
csipet só

1. A kukoricát levágjuk a csőről.
2. A paradicsomot kis kockákra vágjuk, a lila hagymát nagyon vékony karikákra.
3. A bazsalikomot apróra vágjuk, a zöldségekhez szórjuk, meglocsoljuk olíva olajjal és balzsam ecettel, enyhén megsózzuk.
4. Hűtőszekrényben egy-két órát állni hagyjuk.