Sós szezámlapok

Ha rágcsálnivalóra vágyunk, ha inkább sósat ennénk, mint édeset, ha vendégeink jönnek, vagy mi megyünk el valahova, akkor ezek a szezámos lapocskák a célnak teljesen megfelelnek. Frissen is nagyon finomak, másnaposan is, bár nálunk sajnos ritkán marad belőlük. A nyers tésztát, mármint a kivágott lapocskákat még sütés előtti formájukban le lehet fagyasztani, majd a megfelelő pillanatban elővenni, és kevés felmelegedési idő után egyszerűen csak kisütni.

Elkészítésük egyszerű, az egyetlen nehézséget a szezám megőrlése jelentheti. Erre a célra legmegfelelőbb a mákdaráló vagy fém gabonaőrlő, illetve bármilyen fém őrlő szerkezet. A kőmalmok kövei nem bírnak a szezámmal, mivel olajos mag: szétkenődik a köveken és eltömíti a kövek pórusait.

A szezám mennyiségén nyugodtan változtathatunk. A pirításnál vigyázzunk arra, hogy csak egészen enyhén pirítsuk meg, mert könnyen megég és keserűvé válik. Plusz rákkeltő anyagok is keletkeznek.

Mivel a lapocskák hántolatlan szezámmagból készülnek, ezért a pirításnál a szín nem fog sokat változni. Tapasztalatból tudom, hogy közepesen erős lángon néhány perc már elég a megpirításához. A pirítás közben néha meg kell így is keverni.

A tésztát tetszőleges vastagságúra nyújthatjuk. Én személy szerint jobban szeretem, ha vékonyabb, és ropogósabb.

20 dkg hántolatlan szezámmag
40 dkg teljes őrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg hidegen sajtolt olívaolaj
1,5–2 dl víz
2–3 púpozott mokkáskanál só
25 g, kb. fél csomag élesztő

  • A szezámmagot lassú tűzön megpörköljük (olaj és víz nélkül).
  • A felét mákdarálóval finomra őröljük.
  • A lisztet dagasztótálba öntjük, majd közepébe öklünkkel kis mélyedést nyomunk. Az élesztőt belemorzsoljuk a mélyedésbe, langyos vízzel és kis liszttel elkeverjük. Megvárjuk, míg felfut. 
  • A meg nem őrölt szezámmag háromnegyedét, a ledarált szezámmagot, a sót és az olívaolajat a liszthez keverjük. Mindössze annyi szezámot kell, hogy meghagyjunk, amennyit majd a lapokra szórunk.
  • A vizet részletekben adjuk hozzá egészen addig, míg ruganyos, puha tésztát nem kapunk.
  • Kendővel letakarjuk és egy órát pihentetjük.
  • Sodrófával a tésztát körülbelül 5 mm vastagra nyújtjuk, és kicsi, háromszög alakú formákat vágunk ki.
  • A formákat vízzel megkenegetjük és a maradék szezámszemekkel megszórjuk.
  • Előmelegített sütőben körülbelül 220 °C-on 10–15 percig sütjük. Minél ropogósabbak, annál finomabbak.