Szilvás gombóc

60 dkg burgonya

1 evőkanálnyi vaj

15–20 dkg teljes őrlésű búzaliszt

20–25 dkg szilva

10 dkg zsemlemorzsa

kevés fahéj

méz szükség szerint

4 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj

  • A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. A megfőtt burgonyáról leöntjük a vizet, és hagyjuk kicsit kihűlni. Amikor kihűlt, krumplinyomóval összetőrjük.

  • A krumplihoz adunk 2 dkg vajat, és részletekben a lisztet. Összegyúrjuk, és annyi lisztet adunk hozzá, amíg a tészta ruganyossá nem válik, és már nem ragad. 

  • A zsemlemorzsát kevés olajon enyhén megpirítjuk. 

  • A szilvákat, ha nagyobbak, félbevágjuk, vagy negyedeljük. Ha kicsik, nem szükséges a magokat kiszedni belőlük. 

  • A gyúródeszkát alaposan behintjük liszttel, és a tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk.

  • Felkockázzuk.

  • A kockák közepébe a feldarabolt szilvákból egyet-egyet ráhelyezünk. Ha nem elég édesek a szilvák, egy kicsi mézet csurgathatunk a tetejükre. A fahéjat a szilvák nedves részére szórjuk. 

  • A kockákat gombóccá gyúrjuk. Vigyázzunk, hogy ne lógjon kis sehol sem a szilva!

  • Vizet forralunk, a vízbe egy teáskanálnyi sót szórunk, és a gombócokat beledobjuk. Amikor feljönnek a víz színére kihalásszuk őket, és a morzsába tesszük. Jól meghempergetjük.

  • Tálaláskor kicsit mézet csurgatunk a tetejükre, és rátehetünk egy kanál tejfölt is.