Szilvatorta

A szilvatorta a kedvenc szilvás receptem. Tulajdonképpen egy német sütemény, a Pflaumentorte teljes értékű változata. Mint a neten böngészve megtudtam, ennek a süteménynek is ezeregy változata létezik. Mi itthon, a férjem családja által használt receptet szoktuk elkészíteni, amelynek a tésztája leginkább a kenyértésztára emlékeztet. Alig édes, ezért a szilváknak minél édesebbnek és érettebbnek kell lenniük.

Néhány évvel ezelőtt, kezdő szilvatortasütőként augusztus táján történt, hogy már alig vártuk, hogy végre megjelenjen a szilva a piacon. Mikor végre kapható volt – a saját fáink csak később teremtek –, a párom elment a zöldségeshez, vett egy jó nagy adag szilvát, és boldogan megsütötte az év első szilvatortáját. Arra azonban nem figyelt, hogy érettek is legyenek a szilvák amiket felhasznál. A szilva ugyan utóérik, de a mi szilváinkra ráfért volna még jó néhány nap. Mikor elkészült a sütemény egészen különleges érményben volt részünk. A szilvatorta ugyanis savanyú lett – mivel a tésztája csak egy ici-picit édes. Azóta tudjuk, hogy ez a süti csak akkor finom, ha a szilva is finom, édes.

A német szilvatorta elkészítésének egyediségét az adja, hogy a szilvákat, szép szabályos sorokban kell egymás mellé állítanunk. A receptben szereplő mennyiség egy sütőlapra elég, ha kerek formát szeretnénk, ennek a mennyiésgnek körülbelül a kétharmadára lesz szükségünk. A recept – természetesen – megtalálható a szakácskönyvünkben is.

40 dkg teljes őrlésű tönkölybúzaliszt
5 dkg vaj
1 ek. méz
15 g (kb. egy negyed csomag) élesztő fél mk. só
2–3 dl víz
1–1,5 kg érett, édes szilva

1. A liszt közepébe öklünkkel kis mélyedést nyomunk. Az élesztőt belemorzsoljuk, langyos vízzel és kis liszttel elkeverjük. Megvárjuk, amíg felfut, azaz elkezd növekedni és kis buborékok jelennek meg a felszínén.

2. A vizet részletekben adjuk hozzá, és a vajjal és a mézzel együtt jól meggyúrjuk. Ruganyos tésztát kapunk, amelynek nem szabad sem ragadnia, sem túl száraznak lennie.

3. Egy nagy sütőlapot jól kivajazunk, majd a tésztát egyenletesen belesimogatjuk.

4. A szilvákat kimagozzuk, elfelezzük, és héjukkal lefelé szorosan egymás mellé helyezzük őket.

5. Előmelegített, közepesen meleg, ca. 180–200 C-os sütőben megsütjük (25–30 perc). Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy a tészta átsült-e.