Téli céklasaláta – 5 perc alatt

A céklától, mármint a nyers céklától, sokan berzenkednek (milyen jó szó :)). Minden nap nem tudnám én sem megenni, de salátának elkészítve remek. A készítésénél bevallom, kicsit csalok. Ugyanis a zöldségek lereszeléséhez elektromos reszelőt használok. Kézzel is lehet reszelni, akkor 10 perc alatt készül el.

Amire szükségünk van hozzá:

30 dkg cékla
30 dkg alma (körülbelül két szem)
15 dkg répa
1 kis fej lila hagyma
hidegen sajtolt olívaolaj
balzsamecet
csipetnyi só és bors
napraforgómag

  • A céklát megmossuk, de nem hámozzuk meg! A rossz részeket kivágjuk, és legfeljebb zöldségtisztító kefével keféljük le.
  • Az almának kivágjuk a csutkáját.
  • A répát megmossuk, de nem hámozzuk meg. A rossz részeket kivágjuk, és legfeljebb zöldségtisztító kefével keféljük le. Mivel a répákat általában mosottan árulják, olyan nagyon nem kell őket tisztogatni.
  • A zöldségeket és az almát lereszeljük. Az úgynevezett Bircher reszelőt szoktam erre a célra használni. Ha nincs ilyenünk, a sajtreszelőnél eggyel nagyobb méretű lyukú reszelő is megteszi.
  • Meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel. Körülbelül kétszer annyi olívaolajat kell ráönteni, mint balzsamecetet. Egyikkel se spóroljunk. Csipetnyi sót és borsot szórunk rá, és jól elkeverjük.
  • A lila hagymát nagyon keskeny csíkokra vágjuk, és a salátához keverjük.
  • Napraforgómaggal megszórjuk.
  • Készítés közben érdemes kóstolgatni, és ízlés szerint szerint adagolni az olajat és balzsam ecetet. Nagyon finom, üde salátánk lesz.