Melyik malmot válasszam?

A malmok és pelyhesítők kiválasztásakor mindenki más szempontok alapján dönt, ezért tanácsot nem igen lehet adni vásárlás előtt, legfeljebb csak segítséget.

Elektromos vagy kézi malmot illetve pelyhesítőt válasszunk-e, melyek a legfontosabb különbségek a különböző készülékek között, és melyik teljesítménye felel meg legjobban igényeinknek?

  • Az elektromos házi malmok bármilyen száraz magot meg tudnak őrölni, teljesítményük 5-10 perc alatt 1 kg liszt. Az őrlést nagy élettartamú malomkövek végzik, amelyek rendkivüli keménységűek. 
  • A malmok többségében korund kövek végzik az őrlést. A korund a gyémánt után a legkeményebb anyag. Előnye a természetes kövekkel szemben, hogy míg a természetes kövek – például a gránit –, egy idő után tükörsimára kopnak, addig a korund kövek önmagukat élezik, felületük mindig kicsit érdes marad, ezért soha sem kell utánélezni őket. 
  • Az elektromos házi malmok közül a legkisebbek is alkalmasak egy 3–5 fõs család kiszolgálására.
  • Az elektromos gabonaőrlő készülékek mindig zajosak – ezért ha sokat akarunk õrölni érdemes nagyobb teljesítményű malmot választani.
  • Kézi malmokkal időigényes az õrlés, még akkor is, ha közben meditálni is tudunk.
  • A kézi pelyhesítéshez nem szükséges túl sok idõ, és a gyerekek is nagyon szeretik tekerni a pelyhesítőket. Pelyhesíteni lényegesen könnyebb mint őrölni. 
  • A Kornkraft kézi malmok, a Fidibus 21 a kukoricát nem tudják megőrölni. Ezt a gabonát a Widu elektromos malmok is nehézkesen őrlik meg, mert a kukorica nagyobb szemű, és nem tud befolyni a garatba. A Widu malmoknál az őrléshez beszerelhető a nagy továbbító csiga. 
  • Az olajos magvakat mint például a mák, a szezám vagy a len, a Jupiter acélmalom és a Widu malmok képesek ledarálni.
  • A nagy Widu malmokkal (a hármas vagy nagyobb) dióféléket is lehet darálni. Ilyenkor azonban nem lisztet kapunk, hanem egy pépszerűséget, a mogyorókrémhez hasonlót. 
  • A Komo malmok egyik különlegessége, hogy belső szerkezetük, a kőveik és az örlőkamra belseje könnyen cserélhető, ezért ha lisztérzékeny van a családban, gluténmentes és gluténtartalmú liszt egyaránt őrölhető vele. Rizsliszt, kukoricaliszt vagy akár csicseriborsó liszt is készíthető velük. A cserekészletet külön kell megvenni. 
  • Az Arabella, a KoMo és a Kornkraft házi malmok a konyha díszei, igényes szép asztalosmunkák. A Widu malmok inkább funkcionáls készülékek, de ettől függetlenül szintén esztétikusak.
  • A malmokat, különböző belső szerkezetük miatt különbözőképpen kell ápolni: a Komo malmokat soha nem kell tisztogatni, az Arabellát időről időre jó, ha kitisztítjuk, a Widu malmokat pedig, ha tönkölyt őrlünk velük, havonta ki kell tisztítani. 
  • A Fidibus 21, a Fidibus Medium és a WIDU 1-es malmok rétegelt lemezbő készülnek, a többi gabonaőrlő malom tömőr fából.
  • A háztartási malmok valóban háztartások számára készülnek, pékségek vagy boltok számára kicsik. A nagyobb malmaink mint a Widu 3 vagy a Fidibus XL plusz kisebb bioboltokban már használhatók. De mivel ezek is elsősorban házi malmok, a zacskót amibe a liszt folyik, nem lehet minden további nélkül alájuk tenni. Boltok számára a Komo cég Jumbo malma a legmegfelelőbb készülék, mivel ez a malom speciálisan bolti malomnak készült. 
  • Pékségek vagy nagyobb gazdaságok számára az Osttiroler malmokat ajánljuk.