Bolhába elefántot

A GMO azaz génmódosított növények hatásairól még mindig vitatkozik a tudományos világ. Az ipar és kutatói egyértelműen a GMO  mellett szavaznak, a független kutatók ellene. Az ipari érdekektől független vizsgálatok egyértelműen a GMO nagyon komoly veszélyeire figyelmeztetnek.
Ezeknek vizsgálatok egyike dr. Pusztai Árpád nevéhez fűződik, aki a skóciai Rowett intézetben több éven át vizsgálta génmanipulált burgonya hatását a kísérleti patkányokra. Kísérleteinek eredményei azt jelezték, hogy a génmódosításnak lehetnek káros következményei is. A fiatal állatok növekedésében és egyes szerveik fejlődésében zavarok keletkeztek, és az immunrendszerük stimulálhatósága csökkent.
A brit kormány 8,5 millió eurót fordított 2005-ben annak kiderítésére, hogy milyen hatással van a herbicidrezisztens, azaz a növényvédőszereknek ellenálló GMO növényfajok termesztése a környező élővilágra. Ezek a GMO növények lényegesen kevésbé érzékenyek a gyomirtószerek iránt, mint a környezetükben lévő növények. A vizsgálat során megfigyelték, hogy a biológiai sokféleség 34–44%-kal csökkent a GMO növények környezetében. Ennek megfelelően lényegesen kevesebb pillangót és méhet figyeltek meg a szántóföldnek ezen a részén, mint a kontrollterületen.

A GMO növények a eredeti génszerkezetébe azzal a céllal avatkoznak be, hogy ezáltal ellenállóvá tegyék őket a vetőmagot előállító cégek által gyártott gyomirtószerek ellen. Azaz – legalábbis elméletileg – a gyomirtók minden más növényt elpusztítanak a termesztett növényeken kívül.
A brit vizsgálat során a herbicidrezisztenciáért felelős gént megtalálták egy olyan vad mustárfajban, amely egyike azon növényeknek, amelyek ellen ezeket a növényvédőszereket alkalmazzák. Ez a „szupergyom” tehát az egész elméletet kérdésessé teszi, hisz így a gyomok is ellenállókká válhatnak a gyomirtószerek ellen. Ilyen „szupergyomokat” korábban is megfigyeltek, amikor is a növények a szelekció segítségével „megtanultak” az ellenük bevetett gyomirtószerek ellen védekezni.

A szél fúj. A repce átültetett génjeit a génkezelt táblától 26 km távolságra is felfedezték.
Spanyol biogazdák komolyan fontolóra vették a kukorica termeszthetőségét, mert véleményük szerint Spanyolországban már akkora területen folyik GMO kukorica termesztése, hogy nem tudják biztosítani saját GMO mentes termésüket.

Hozzászólások

Helyesbítés

Az előző hozzászólást is én írtam, de valaiért a címet csak felületesen olvastam el. Hozzászólásom második részét kérem figyelmen kívül hagyni.