Sertésinfluenza - valós a veszély? (2009. november)

A média folyamatosan bombáz bennünket a H1N1 vírusról szóló híradásokkal, miközben e-mailekben is tucatnyi infót kapunk pro és kontra. A pánikhangulat kezd eluralkodni, ami ellen a leghatásosabb segítség a tiszta fej. Vagyis nézzük végig, hogy mit is tudunk:
Az eddigi tapasztalatok szerint a vírus lényegesen kevésbé veszélyes, mint ahogy eredetileg gondoltuk. Fertőzőképessége nagy, ami azt jelenti, hogy könnyen lehet megfertőződni, ám a betegség kimenetele nem súlyosabb, és halálozási mutatói sem rosszabbak, mint bármely más influenzáé. Sőt: kevesebb a haláleset, mint a "hagyományos" influenzajárványoknál. Azaz nincs okunk jobban megijedni a H1N1-től, mint a szokásos influenzajárványoktól. (http://www.elitmed.hu/ilam/h1n1_influenza/_b_h1n1_virus_nincs_ok_panikra_irja_a_the_new_york_times_b_4859/)
A WHO mégis pandémiát hirdetett meg, és megváltoztatta a pandémia, azaz világméretű járvány kritériumát. Ez a kritérium a magas halálozási arányra vonatkozott.
Ausztráliában nemrég ért véget a tél, ami ott az influenzaszezonnak számít. Összesen 118 áldozata volt a betegségnek, miközben egy átlagos influenzajárvány alatt több mint 1000 halálesettel számolnak. (www.tagesspiegel.de/zeitung/Die-Dritte-Seite-Schweinegrippe;art705,2938086)
A H1N1 okozta halálesetek olyanokat érintettek, akik valamilyen komoly betegségben szenvedtek.
A német tv egyes csatornája megszólaltatott klinikákat, ahol elmondták, hogy intenzív szobákat rendeztek be a sertésinfluenzás betegek fogadására, és ezek a helyiségek üresen állnak! Nincsenek súlyos betegek, akikkel megtölthetnék őket!
A magyar médiában elhangzott egy híradás arról, hogy a nagyon erős szervezetű, erős immunrendszerrel rendelkező embereket különösen veszélyezteti ez a betegség. Ami egy nyilvánvaló zöldség. Az erős immunrendszer azért erős, mert a fertőző betegségekre megfelelően tud reagálni, ezek ellen tud védekezni. Ez alól a sertésinfluenza sem kivétel.
A sertésinfluenza elleni oltóanyagból a német, de a magyar kormány is jól bevásárolt. A német televízió egyes csatornáján az elmúlt hetekben leadott műsor rávilágít a gyógyszeripar nyomására a mennyiségeket illetően. Ennek következtében a német kormány a lakosság 80%-át szeretné beoltatni, ami 1 milliárd euró többletkiadást jelent. A németek pénztárcája azonban jóval érzékenyebb, mint a miénk, és számos műsor foglalkozik ennek a költségnek az értelmével. Mivel még azt sem tudjuk, hogy mennyire hatékonyak ezek az oltóanyagok.
Ugyanebben az adásban a brémai egészségügyi államtitkár is szót emel az oltóanyaggyártók ellen, akik az oltóanyagokat erőszakos és manipulatív módszerekkel adták el a német kormánynak. (http://www.youtube.com/watch?v=US-N-dwN9WE&feature=video_response)
A nemkívánatos mellékhatásokról még nagyon keveset tudunk. A hazánkban használatos oltóanyag a víruson kívül formaldehidet tartalmaz (ez bizonyítottan rákkeltő anyag), tiomerzált (amely egy higanytartalmú fertőtlenítőszer), és két különböző alumíniumvegyületet. A higany és az alumínium nehézfémek, a szervezetből nagyon lassan ürülnek csak ki, és az idegrendszert károsítják.
Október végéig Svédországban 1,4 millió adag oltóanyag került forgalomba (a valóban beoltottak számát nem lehet tudni). 400-500 allergiás reakciót jelentettek a hatóságoknak, ezek közül 20 súlyosabbat, amelyek többnapos kórházi kezelést igényeltek.
Svédországban öt haláleset történt az oltást követő négy napon belül. Valamennyi érintett 50 év fölött volt és a rizikócsoportba tartozott, azaz valamilyen súlyos, krónikus betegségben szenvedtek. (http://www.taz.de/nc/1/zukunft/wissen/artikel/1/vier-tote-nach-schweinegrippe-impfung)
A magyar rádióban elhangzott híradás szerint, bár a megbetegedettek száma folyamatosan csökken, még várható egy nagyobb influenzahullám. Az interjúban megkérdezett szerint az oltóanyagot beadni a járvány tetőfokán is lehet. Ez egy meglehetősen veszélyes kijelentés, ugyanis ha valaki megfertőződött és a lappangási idő alatt kapja meg az oltást, a betegség sokkal súlyosabb lefolyású lehet, mint az oltás nélkül lett volna.
Az 1917-18-as influenzajárvány, a spanyolnátha valódi pandémia volt, közel ötvenmillió ember halálát okozta. A rettentően magas halálozásban bizonyosan közrejátszott a háború: a rossz életkörülmények, az éhezés, a háború okozta stressz, a nem megfelelő higiéné. Dániát azonban elkerülte a spanyolnátha. Dánia ugyanis nagyon ügyes intézkedésekkel megoldotta, hogy a háború alatt nem volt sem éhezés, sem szociális nyugtalanság. A dán kormány szükségállapotot hirdetett ki, amelynek segítségével az éhínséget akarták elkerülni: a civilizációs táplálék helyett a hagyományos dán táplálékot vezették be, ami teljes őrlésű rozskenyérből, burgonyából, zöldségből és gyümölcsből állott, valamint nagyon kevés tejből és állati eredetű élelmiszerből, a cukor és a luxuscikkek pedig hiányoztak. Ez a táplálék annyira megerősítette a dánok immunrendszerét, hogy a mégoly veszélyes és súlyos fertőzésnek is ellen tudott állni, mint amilyen a spanyolnátha volt. (Dr. Ralph Bircher: Szigorúan bizalmas. A táplálkozástan titkos dokumentumai. Hindhede, 110. o., kétezeregy kiadó)
Azaz a "civilizálatlan", finomított élelmiszereket nem tartalmazó teljes értékű táplálék képes arra, hogy a szervezetet ellenállóvá tegye még a súlyos fertőző betegségekkel szemben is. A H1N1 közel sem olyan veszélyes fertőzés, mint a spanyolnátha volt.
A Transparency international nevű szervezet rávilágít arra, hogy a WHO-ban csakúgy, mint az egyéb döntéshozó testületekben, mindenütt az ipar emberei is ott ülnek. (http://www.transparency.de/2009-09-14-Schweinegrippe.1494.0.html)
A német tv szerint a leghatékonyabb megoldás esetünkben egy olyan oltóanyag kifejlesztése lenne, amely a politikusokat ellenállóvá teszi a gyógyszerlobbival szemben.
dr. Benda Judit gyógyszerész, egészség-tanácsadó
ez a cikk pdf-ben

Sajtóanyag
az AlterVita egyesület infodélutánjáról, 2009.03.10.

Védőoltások - ami bizonyítottan nem hat: a BCG oltás

A betegség és a kórokozó

A tüdőbaj (tbc, tuberkulózis avagy gümőkor) hazánkban különleges helyet foglal el a betegségek között: ez a megbetegedés ugyanis olyan gyakori volt hazánkban a múlt század közepéig, hogy magyar betegségnek hittük. De nem csak hazánkban volt gyakori - Európa és Észak-Amerika jelentős részén úgyszintén, így például Hollandiában, Németországban, Franciországban, Észak-Európában de Ausztriában is, ahol a Wiener Krankheit (bécsi betegség) nevet viselte.

A tüdőbaj tüneteit nagyon nehéz felismerni, mivel a kezdetekben nem okoz tünetet. A beteg sokáig nem érzi betegnek magát, majd éjszakai izzadások jellemzik, köhögés és véres köpet, súlycsökkenés. Ezen a leggyakoribb formán kívül a tuberkulózis számos egyéb formája létezik így a csont tbc, a központi idegrendszeri tbc, fej- nyaktáji tbc, stb. A kórokozó felfedezése előtt időben nem tudták, hogy egyazon betegség különböző megjelenési formáiról van szó.

A betegség kórokozója baktérium: a Micobacterium tuberculosis az emberi a M. bovis a szarvasmarhák kórokozója. A M. bovis fertőzött állati termékek (vaj, tej) útján, embert is megbetegíthet. A bovis formájú fertőzés az összes fertőzések 10%-a volt, ám gyermekek között elérte az 50%-ot is. A kórokozót Robert Koch fedezte fel az 1800-as évek végén. Leggyakrabban cseppfertőzéssel vagy a köpet útján terjed, illetve a bovis típusú a táplálékon keresztül.

A betegség kezelésére a múltban szanatóriumokat építettek. Eredetileg csak a hegyvidékeken, mivel megfigyelték, hogy a hegyvidéki lakosság nem kapja el, vagy sokkal kevésbé kapja el a tüdőbajt. A hegyvidéki klíma azonban nem segítette elő a betegek gyógyulását. Ekkor mindenfelé elkezdtek szanatóriumokat építeni, ám a szanatóriumok nem tudták a betegséget gyógyítani.

Az első tüdőbaj elleni oltást Robert Koch fejlesztett ki, de ez az oltóanyag teljesen hatástalannak bizonyult. Koch úgy gondolta, hogy a már meglévő betegség gyógyítására is alkalmas az anyag, de reményei nem váltak be - a betegek halálát meggyorsította az oltás. Ma ezt az oltóanyagot a fertőzöttség tesztelésére használják (tuberkulin-próba). A ma használatos BCG oltóanyagot a francia Pasteur intézetben fejlesztette ki két kutató az 1920-as évek elején, de az oltás bevezetésére többnyire csak a második világháború után került sor.

Ennek oka többek között az az eset volt, amikor 1930-ban egy lübecki klinikán a BCG oltóanyaggal beoltottak 251 gyereket, és valamennyien megbetegedtek tbc-ben. A gyerekek közül 77 meghalt. Az oltatlan gyerekek közül egy sem betegedett meg. Ennél a szerencsétlen esetnél valószínűleg az oltóanyag cseréjéről volt szó de az ügy soha sem lett teljesen tisztázva. A közvéleményt annyira felháborította, hogy ezután több mint másfél évtizedig nem vezették be a BCG oltást Németországban.

A WHO vizsgálata

A WHO 1969-ben nagyszabású vizsgálatot indított Indiában, hogy ellenőrizzék a BCG oltás hatékonyságát. Egy Madras környékén fekvő 260000 lakosú tartományban valamennyi polgárt beoltották a BCG oltással vagy placeboval. Az eredmények kiértékelése a szakértőkre sokként hatott: "Az optimális körülmények között végrehajtott vizsgálat a BCG oltás teljes hatástalanságát mutatta ki."

A valóságos eredmények azonban még megdöbbentőbbek: az oltott területen nem egyszerűen csak ugyanannyi volt a megbetegedések száma mint az oltatlanon, hanem magasabb.

A vizsgálat eredménye nem lehetett teljesen új a szakértők számára, mivel egy korábbi, az Egyesült Államokban elvégzett vizsgálat már egyszer kimutatta az oltóanyag hatástalanságát.

A vizsgálat megtalálható a WHO honlapján. (Bulletin of the World Health Organisation, 57 (5): 819-827 (1979)

Az oltás hatástalanságát a klinikai tüdőgyógyászok és a szanatóriumok orvosai már korábban megfigyelték - ezekbe az intézményekbe ugyanis oltott betegek is kerültek szép számmal.

A BCG oltást Németországban a Robert Koch intézet a következő kommentárral törli az ajánlott oltások sorából 1998-ban:

"Figyelembe véve Németország epidemiológiai helyzetét, a BCG oltás biztonsággal nem alátámasztható hatékonyságát és a BCG oltóanyag okozta nem ritka, és súlyos szövődményeket, a STIKO (Német Oltási Bizottság) nem tudja azt az álláspontot képviselni, hogy ezt az oltást ajánlja."

A tbc eltűnésének valódi okai

Ha a tbc-s megbetegedések és halálesetek számát megvizsgáljuk, akkor megfigyelhető, hogy az 1800-as évek közepe óta folyamatos csökkenést mutatnak. A háborús időkben a megbetegedések száma mindig stagnál, de a görbe folyamatosan csökkenő tendenciát mutat valamennyi vizsgált országban (Németország, Norvégia, Dánia, Nagy Britannia, stb). Erre a görbére a BCG oltás bevezetése semmiféle hatással nem volt. Az oltások bevezetésekor, a XX. század 30-as, 40-es, 50-es éveiben mind a megbetegedések száma, mind a halálesetek száma határozott visszaesést mutatott.

Azaz nem a BCG oltás okozta a tüdőbaj eltűnését.

Ennek okai sokrétűek:

Azaz a jobb higiéné és a jobb élet és lakáskörülmények együttesen vezettek a tbc visszaszorulásához.

Az oltási szövődmények és károsodások

Az oltások okozhatnak központi idegrendszeri szövődményeket mint az autizmus, a bölcsőhalál, hiperaktivitás, tanulási nehézségek, immunrendszeri szövődményeket mint az allergiák, az asztma, autoimmunbetegségek, cukorbetegséget, rákot és még számos egyéb megbetegedést.

A szövődményeket és az oltási károsodásokat egyrészt az oltóanyagban lévő élő kórokozók okozzák, másrészt a szintén az oltóanyagban lévő segédanyagok mint a higany vagy egyéb fertőtlenítőszerek, fehérjék és az oltóanyagba akaratlanul bekerülő vírusszennyeződések.

Az oltások veszélyei a következő okokra vezethetők vissza:

Az Egyesült Államokban évente körülbelül 12 000 ezer oltási szövődményről szóló jelentés érkezik az FDA-hoz az Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző és Engedélyező Hivatalhoz. Sürgős kórházi kezelések, maradandó betegségek, halálesetek. Ám ez csak a jéghegy csúcsa. Az FDA becslése szerint az orvosok 90%-a nem jelenti be a reakciókat. De még ez a szám is csak óvatos becslésnek tűnik. Dr. David Kessler, az FDA volt igazgatója szerint a súlyos esetek [gyógyszerek káros hatásának] csak körülbelül 1%-át jelentik be.

"Megállapítható, hogy Magyarországon a beadott oltások számához viszonyítva a bejelentett oltási reakciók száma alacsony." - írja az Országos Epidemiológiai Központ. Holott hazánkban ugyanazokkal az oltóanyagokkal oltanak mint mondjuk Németországban vagy a Franciaországban. Ami azt jelenti, hogy csak az bejelentett oltási reakciók száma alacsonyabb, a valóságos oltási reakciók száma nem az. Az orvosok a nyilvánvaló oltási reakciókat és szövődményeket sem jelentik be és ismerik el annak.

Az oltások szövődményei gyakran hetekkel, hónapokkal, évekkel a beadás után jelentkeznek. Ez teszi különösen nehézzé a feltérképezésüket. Ilyenkor nem a konkrét esetek, hanem az oltott és az oltatlan népesség összehasonlítása tud megfelelő információval szolgálni.

Weston Price megfigyelése szervezetünk ellenálló képességéről

Weston Price az észak-amerikai indiánok között végzett megfigyeléseket az indiánok táplálékára vonatkozóan.

A kanadai kormány az indiánokat arra kötelezte, hogy gyerekeiket iskolába küldjék. Mivel vándorló életmódot folytattak, a gyerekeket internátusba kellett adniuk. A gyerekek itt

megbetegedtek tüdőbajban. Ekkor, mit gyógyíthatatlan betegeket haza kellett küldeni őket - ahol meggyógyultak.

Az internátusban a gyerekek azt kapták, amit mi eszünk: finomított lisztből készült kenyeret, finomított cukrot, egyéb finomított élelmiszereket. Otthon a több évezredes vagy évszázados hagyományos táplálékukat ették, ami semmiféle finomított terméket, vagy iparilag feldolgozott élelmiszert nem tartalmazott. Price leírja, hogy ha meg is kapták a tbc-t, az olyan enyhe lefolyású volt, mint egy nátha.

Ez a megfigyelés a táplálék jelentőségére hívja fel a figyelmünket, amely rendkívül erős hatással van az immunrendszerünkre. Pasteur, a védőoltások atyja szerint "csak a táptalaj számít nem a kórokozó". Azaz a szervezet állapotának, ellenálló képességének jóval nagyobb szerepe van a fertőzésekben és a betegségek lefolyásában mint magának a kórokozónak.

Minden fertőző betegségre igaz, hogy soha nem betegszik meg az egész népesség. A legtöbben, ha találkoznak is a kórokozóval, az nem betegíti meg őket. A megfertőződöttek egy kis csoportja enyhén fog megbetegedni, egy még kisebb csoportja súlyosabban és csak egy nagyon kis csoportnál lesz valóban súlyos a betegség.

A betegség lefolyásának súlyossága kizárólag a szervezet ellenállóképességétől függ. A szervezet ellenállóképességét pedig nagyon erősem befolyásolja a táplálékunk és az életkörülményeink.

Jogi háttér

Magyarországon a BCG oltás kötelező. Ha egy csecsemő első életévében nem kapja meg az oltást, akkor nem kötelezhető a szülő arra, hogy beadassa.

Európában a régi EU tagállamai között mindössze három állam - Belgium, Franciaország, Olaszország - ír elő kötelező oltásokat: Belgium egyet, a másik két állam négyet - de négy különbözőt. Mindössze ajánlott oltások léteznek, az ajánlások azonban országról országra különböznek. Sehol sem ajánlanak azonban annyi oltást, mint ahány Magyarországon kötelező. A BCG oltás Franciaországban kötelező - valószínűleg Pasteur iránti lojalitásból. Ez az oltás többnyire az ajánlott oltások között sem szerepel sem Európában sem az Egyesült Államokban.

Hazánkban a járványügyi hatóság az egyén érdekét a közérdek alá rendeli, abban a reményben, hogy a védőoltások intézménye megvédi a társadalmat a járványokkal szemben. A legtöbb nyugat-európai országban polgáraik döntési szabadságát fontosabbnak tartják mint a tudomány folyamatosan változó álláspontját. Németországban a lakosság átoltottsága 91% körül van a hazai 99%-kal szemben. Néhány oltásnál ez mindössze 61%-ot jelent, más oltások esetében akár 98 %-ot is. A nagy járványok azonban ezzel együtt elkerülik az országot - csak úgy mint a többi európai országot.

Kérés:

A rendezvény sajtóanyaga szabadon felhasználható. Kérjük azonban, hogy a felhasználásról tájékoztassák az egyesület képviselőjét Benda Juditot, és megjelenés előtt kérjük jóváhagyásra átküldeni hozzánk a benda.judit[kukac]ketezeregy.hu e-mail címre.

Amennyiben grafikonokra vagy bővebb tájékoztatásra lenne szükségük, kérjük ezt is a fent megadott e-mail címen jelezzék.


az AlterVita Egyesület

Védőoltások - ami bizonyítottan nem hat:

a BCG oltás

címmel a védőoltások kérdéséről infodélutánt szervez

amelyen a résztvevők informálódhatnak a BCG oltással kapcsolatban felmerülő kérdésekről, az oltások hazai és nemzetközi jogi szabályozásáról, a védőoltások előnyeiről és hátrányairól, kockázatairól és mellékhatásairól, és az alternatív járványmegelőzésről.

Beszélgetőpartnereink: Brunen Johann nemzetközi oltásszakértő, a kétezeregy kiadó vezetője
Vajna Virág jogász
Benda Judit gyógyszerész, egészség-tanácsadó

A beszélgetést Janovics Judit, a Védőoltások című könyv fordítója vezeti

A rendezvény színhelye: Bugócsiga Tanya
Budapest,
VII. Rózsa u. 27.
Időpontja: 2009 március 10. délután fél 3-tól fél 6-ig.

Gyereksarok és biobüfé teszi kényelmessé a délutánt.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a bojtar_toth_monika@yahoo.fr e-mail címen, vagy a 06/70/5207566-os telefonszámon Bojtár Tóth Mónikánál lehet.

Az infodélután ideje alatt a védőoltásokról megjelent hazai irodalmat 33% engedménnyel árusítjuk.

Ez a szöveg PDF-formátumban letölthető