Fonott kalács

Fonott kalács vagy foszlós kalács vagy húsvéti kalács – igazi csemege. Sosem tudunk eleget sütni belőle. A legjobb benne, hogy minden gyereknek (és persze felnőttnek) is ízlik, még ha a legfehérebb kalácshoz is voltak eddig szokva.Természetesen teljes őrlésű lisztből sütjük, mézzel, vajjal tejjel és tojással, de a két utóbbit nyugodtan ki lehet hagyni. A tejet langyos vízzel tudjuk helyettesíteni, a tojást pedig egy nagy kanál tejföllel. Egy tojás körülbelül egy deciliter folyadéknak felel meg. A kenésnél sem szükséges tojást használnunk, lehet vizes tejföllel vagy egyszerűen csak vízzel is megkenni. Ilyenkor nem lesz olyan szép fényes, mint a tojásos változat, viszont az ízén nem változtat. De ha azt szeretnénk, hogy a fonott kalácsunk az asztalunk dísze legyen, nyugodtan kenegessük csak tojással.

Fontos, hogy őszi búzából süssük, mert a formáját csak akkor tartja meg. Ha tönkölyből sütjük, vagy tönkölyt keverünk a tésztájába, menthetetlenül szétfolyik. A folyadék adagolásánál is fontos, hogy kicsit tömörebb legyen a tésztánk, mintha például a zsemlét sütnénk, mert a nagyon laza tészta nem fogja tudni megtartani a formáját. 

Ha mazsolát szeretnénk tenni a kalácsba, a mazsolákat a fonás után nyomkodjuk bele a tésztába úgy, hogy egy picit se látszanak ki, mert nagyon meg tudnak égni sütés közben.

Ebből a mennyiségből vagy egy hatalmas kalácsunk lesz, amely alig fér el a sütőlapon, vagy két kicsi.

75 dkg teljes őrlésű búzaliszt
5 dkg élesztő
2-2.5 dl langyos tej
1 tojás
10 dkg méz
12 dkg vaj
csipet só 

1. A lisztet egy dagasztótálba öntöm, majd közepébe öklömmel kis mélyedést nyomok. Az élesztőt belemorzsolom a mélyedésbe. Langyos tejjel és kis liszttel elkeverem, és megvárom amíg felfut. 2. A lisztet elkeverem a többi alapanyaggal. Jól meggyúrom, hogy ruganyos tésztát kapjak. Nem szabad sem ragadnia, sem túl száraznak lennie. 3. Vastag ruhával letakarom és meleg helyen kelni hagyom. Körülbelül háromszorosára fog megkelni. 4. A szépen megkelt tésztát még egyszer alaposan átgyúrom. 5. A tésztát három egyenlő részre osztom. Kis gombócokat készítek. 6. Mindegyik gombócból hurkát nyújtok, majd kivajazott tepsire téve befonom őket. 7. Még egyszer kelni hagyom, azonban ezúttal elég, ha kétszeresére nő meg. 8. A sütés előtt tejjel, vagy tojással megkenem. 9. A sütőbe egy vízzel telt edényt helyezek, és előmelegítem. 10. Közepesen meleg sütőben, (körülbelül 190°C-on), szép világosbarnára sütöm. Fogpiszkálóval ellenőrzöm, hogy átsült-e.