Gépi keksz vagy spriccelt aprósütemény

A karácsony előtti készülődésben az a legszebb, hogy hirtelen hihetetlen süthetnékünk támad. A mézeskalács az alap, de számos más aprósüteményt is megsütünk, amit különben csak ritkán. A spriccelt aprósütemény vagy gépi keksz, vagy darálós keksz az egyik leghálásabb rágcsálnivaló. Laza, omlós és gyorsan kész.
A spriccelt aprósütemény név – legalábbis nekem – elsőre igencsak furának tűnt. Spriccelni a fürdőkádban vagy a strandon szoktunk, és leginkább vizet. Németül Spritzgebäcknek hívják ezt a típusú kekszet, és a Google 460 ezer találatot hoz ki rá. Magyarul mindössze csak egyet, ezért nevezzük inkább mi is gépi keksznek vagy darálós keksznek. Merthogy darálóra van szükség a készítéséhez, méghozzá húsdarálóra. Szerencsére ilyen nálunk is akad, főleg falafelkészítéshez használjuk. A gépi keksz készítéséhez egy kicsi formát kell a kések és a lyukas lemez helyére csavarozni.

A tésztát viszonylag keményre kell gyúrni, mert különben beleragad a készülékbe. Szerenécsere készülék nélkül is el lehet készíteni, ilyenkor elég ha kinyújtjuk, és egy derelyevágóval, vagy egy késsel, vagy pohárral kekszeket vágjuk ki a kekszeket. Az eredeti receptben azért teszek tönkölybúzát és őszibúzát vegyesen, mert a tönköly szeret szétfolyni a sütőlapon, ezért a kukackáink nem tartanák meg a formájukat. Őszibúzával keverve viszont szépen megnő, és nagyon finom lesz. 

25 dkg teljes őrlésű búzaliszt
25 dkg teljes őrlésű tönkölybúzaliszt
25 dkg méz
25 dkg vaj
20 dkg darált mogyoró
1 tojás
1 citrom reszelt héja
2 késhegynyi vanília

1. A mézet, a vajat és a tojást elkeverjük. 2. Hozzáadjuk a lisztet, a vaníliát, a citrom héját és a mogyorót. 3. Alaposan meggyúrjuk. Ha túl száraz, kis tejfölt, ha nedves, egy kevés lisztet adunk még hozzá. 4. Hűvös helyen, fél órát pihentetjük. 5. A húsdarálóra szerelt feltéten áttekerjük. 6. A kukacokat kivajazott sütőlapra helyezzük. 7. Közepesen meleg sütőben, óvatosan megsütjük.

A recept erdetije a szakácskönyvemben található: Egyszerűen finom. A teljes értékű konyha.