Meggyes pite

A meggyes pite gyerekkorom ízeit idézi: annak idején otthon, a különböző piték voltak a kedvenc süteményeim. Megjegyzem, nálunk nagyon kevés sütemény volt, néha rizsfelfújt vagy madártej, ünnepekkor beigli, születésnapokon kinek-kinek a kedvenc süteménye. Az enyém akkoriban az almás pite és a csokitorta volt :)

A pitetészta vajas tészta, kétszer annyi lisztet tartalmaz mint amennyi vajat, és még egy kevés tejfölt teszek hozzá, hogy jól gyúrható legyen. Semmi mást. Először úgy tűnhet, hogy nem venné fel a vaj és a tejföl a lisztet, de azután mégis sikerül beledolgozni, és puha, meglehetősen zsíros tészta lesz a végeredmény.

A meggy, annak ellenére, hogy nagyon leveses, nem fog kifolyni belőle. Semmivel sem szoktam édesíteni, meghagyom a tészta és a gyümölcsök saját ízét. Részemről egy egész tepsit – akkorát amekkora a sütőbe belefér – meg tudnék enni egyszerre.

A mennyiség, amit itt leírok egy kisebb sütőformára (kb. 18 x 26-os) elég, ha teljes sütőlapnyit készítek akkor a kétszeresét veszem.

 A tészta

15 dkg teljes őrlésű búzaliszt
10 dkg teljes őrlésű tönkölybúzaliszt
12 dkg vaj
2–3 evőkanál tejföl
csipet só

Összegyúrom, pihentetem néhány órát, de lehet egy éjszakán át is.

fél kg meggy – lehet cseresznyével is keverni
fahéj

A tésztát két részre osztom, és a kivajazott tepsibe teszem az egyik felét.
Megszórom kevés fahéjjal, és a meggyet rászórom.
A tészta másik felét egy sodrófával megfelelő méretűre nyújtom, és óvatosan a meggyekre helyezem.
A tésztát tejfölös vízzel megkenem.
Előmelegített, közepesen meleg sütőben aranybarnára sütöm.