Kis Karácsony, nagy Karácsony...

A téli napforduló a legtöbb kultúrában az év legjelentősebb ünnepe.

Az ókori népek a téli napfordulót december 25-én, a Napisten születésnapjaként ünnepelték. A Kr.u. 4. században, a kialakuló katolikus egyház e napra helyezte Jézus születésének évfordulóját is. A zsidó vallás a Hanukka nevet viselő, nyolc napos ünneppel – a fények ünnepével – ünnepli ezt az eseményt.

A mi karácsonyfánk

Valahogy mindig sajnáltam a karácsonyfákat. Amiket kivágunk azért, hogy egy-két hétig díszítsék a szobát, majd eldobjuk őket. Ezért a karácsonyfa helyettesítők legkülönfélébb variációi díszítették otthonunkat az elmúlt évek során. Valódi műfát soha sem vettünk, minden „fánkat” magunk készítettük.

Ez a papírfa a legújabb. Nagyon szép karácsonyi csomagolópapírokból készült, és újrahasznosítható. Rögzítése azzal a speciális ragasztóval történik, amit le lehet szedni a használat után. Ha nem elég stabil a falfestékünk sajnos a ragasztó a festéket is leszedheti. De ezek könnyen javítható kis sérülések.

A karácsony előtti kirándulásaink alatt mindig keresünk néhány szél által letört valódi fenyőágat, amelyek illata karácsonyi hangulatot varázsol a házba. És ezek után már semmi másra nincs szükség, mint néhány magunk csavarta vagy mártogatta gyertyára, hogy a fény visszatérését – függetlenül attól, hogy minek nevezzük – megünnepeljük.