Mosószóda – ecet – tiszta víz

Ha úgy érezzük, hogy háztartásunk mosása–tisztítása során nem csak a környezetünket akarjuk kímélni hanem a pénztárcánkat is, a mosószóda, az ecet és a tiszta víz a legmegfelelőbbek e célra. Ha kicsit kényelmesebbek vagyunk és inkább a kész megoldásokat szeretjük, választhatjuk a kereskedelemben kapható környezetbarát mosószereket vagy a mosódiót.  

Környezetbarát mosószerek

A környezetbarát mosószerek alapvetően különböznek a kereskedelemben kapható egyéb mosószerektől – a mosószer maga, a fehérítő és a vízlágyító külön kapható, így a fogyasztó adagolhatja a szükség szerinti mennyiségeket. Valamennyi hatóanyag fel van tüntetve a csomagoláson, amelyek mosóaktív, illetve szappanalapú anyagok. Ezek a környezetbe kikerülve három nap alatt 99%-ban elbomlanak. Az előállításukhoz kókusz- vagy pálmaolajat használnak, ami biztos, hogy nem a legmegfelelőbb megoldás, mivel ezek kitermeléséhez az értékes esőerdőket vágják ki. Az öko előállítók ezt a problémát a helyi biotermelőkkel kialakított együttműködéssel próbálják ellensúlyozni. A környezetbarát mosószerek kationos tenzideket – amelyeket öblítőszerként használnak, – optikai fehérítőket, és enzimeket egyáltalán nem tartalmaznak. Az egyéb tenzideket takarékosan alkalmazzák.

Mosószóda (nátrium-karbonát)

Könnyen beszerezhető és egyszerűen használható környezetbarát mosó- és tisztítószer. Általános vízlágyító-, áztató- és zsíroldó, igen kis mennyiségben is elegendő. Használata során nem keletkezik káros anyag.

Áztatás – 15 liter vízhez körülbelül 1–2 evőkanál mosószódát adjunk. Az erősen szennyezett, foltos, olajos ruhákat mosás előtt egy éjszakára érdemes beáztatni langyos, mosószódás vízbe. Ilyenkor ügyelnünk kell arra, hogy a textília jó minőségű legyen, máskülönben enyhén kifakulhat.

Mosás – Szintetikus mosószerekhez adagolva az ajánlott mosóporadag felét is kicserélhetjük mosószódára. A mosás ajánlott hőfoka 40-60 Celsius-fok. körülbelül 2 evőkanál mosószódához adjuk a szokásos mosószerünk felét. A mosószóda és a mosószer mennyisége mindig a ruhák állapotától függ és a mosógép méretétől. Ha viszonylag tiszta szennyes mert mondjuk ágyneműről van szó, akkor elég egy kanál mosószóda is. Ha erősen foltos gyerekruhákról van szó, akkor inkább 2–3 kanál mosószódát alkalmazzunk és egy fél adag mosószert.

Ha fehér ruhákat szeretnénk mosni, akkor elegendő csak mosószódát használni és a ruhák újra hófehérek lesznek. Bár a fehérítéshez nyáron legegyszerűbb a ruhákat a napon szárítani.

Általános tisztítószer – 1 liter vízben 1 evőkanál mosószódát kell feloldanunk a tűzhelyek, csempék tisztításához.

Nagyon elszennyeződött felületek, rongyok esetén a mosószóda mennyisége 1 liter vízben akár 3 evőkanál is lehet

Mosogatás1 evőkanál mosószóda 5 liter vízben való feloldásával előállíthatjuk az edényeknek megfelelő erősségű koncentrátumot.

Mosószappan

Egy sajtreszelő segítségével, készíthetünk belőle szappan-pelyhet, amely a mosóport helyettesíti. Gyapjúkímélő mosásra is alkalmas. Az élővizekben teljesen lebomlik, ezért a mesterséges mosószerekhez képest környezetkímélő. 

A mosógépben 1 evőkanál mosószappanpehellyel moshatunk, bár a mennyiség itt is a ruhk állapotától kell hogy függjön. 

Folttisztítás – a foltot a mosószappannal bedörzsöljük, majd a mosógépben vagy kézzel kimossuk.  

Ecet 

 Az ecet fertőtlenítő- és vízkő-oldószer. Az utolsó öblítésbe keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeket. Az öblítőtartályba előzőleg vízzel három- szorosára hígított húsz százalékos ecetet öntsünk, a jelzés szerint, vagy egy csészényit. A hígított ecet a környezetre nem ártalmas.

Vízkő eltávolítása – A 20 %-os étkezési ecet a legalkalmasabb bármilyen vízkő eltávolítására. A vízköves csapot leöntjük egy kevés ecettel, az edényt beáztatjuk és néhány órán át állni hagyjuk.

A mosógépünkbe a szokásos vízlágyítók helyett elég, ha évente egyszer beleöntünk 2 l ecetet, majd az első öblítés előtt megállítjuk gépet, egy napon át állni hagyjuk, végül a programot végigfuttatjuk.

Citromlé

 Gyenge természetes sav. Fehérítőszerként használhatjuk.

Ablaktisztításerre a legalkalmasabb a langyos víz, majd az ablakot egy nem szöszölő ronggyal vagy újságpapírral szárazra töröljük.

Duguláselhárítás – mielőtt kihívjuk a duguláselhárítókat vagy beleöntünk a lefolyóba valami tuti vegyszert, és a pumpa sem működik már, próbájuk ki a következőt: a lefolyóba öntünk ecetet és szódabikarbónát. A reakció során habzó gáz fog képződni, amely jobb esetben meglazítja a dugulást. Várunk egy keveset, majd forró vízzel átöblítjük a lefolyót. A műveletet érdemes többször megismételni. 

Forrás: Ökonaptár 2005, kétezeregy kiadó

       www.zöldköznapok.hu