Avar a kertben

avar

Avarégetés és avargyűjtés helyett – avar-komposztálás

Bárhol járok mindenütt avarral telt műanyag zsákok szegélyezik az utamat. Néhol égetik az avart. Az avart, amely néhány hónap alatt teljesen elkomposztálódik, és a hatalmas avarkupacból mindössze egy kis kupacka jó minőségű termőföld marad.

Az avar-a-műanyagzsákban megoldással az a gondom, hogy a műanyagzsákok egyszerhasználatosak. Az avart többnyire egy közös falusi vagy városi komposztálóba hordják, nálunk konkrétan kiviszik az erdő szélére. Ott kiszórják a zsákokból, de utána mi történik a zsákokkal? Visszakapják a tulajdonosok? Kétlem. Valószínűleg a szemétben kötnek ki. Ez nem kevés szemét, ahogy végignézek az utcákon.Németországban nem szabad bekötni az ilyen műanyagzsákok száját. A szemét-, jobban mondva az avarszállítók csak beleszórják a kocsiba az avart, és a szákokat otthagyják a házak előtt. A részleteket, hogy a zsákokat ilyenkor hogy nem fújja el a szél, nem tudom.

Az én javaslatom a komposztálás lenne. Ez nem valami nagy újítás, a komposztáló minden vidéki házban volt a műanyazsákok előtti időkben.

Egy komposztáló bármilyen kis kertben elfér. Nem kell attól tartanunk hogy rossz szaga lesz, a komposztnak nincs illata, hacsak nem valamilyen rothadó gyümölcsöt teszünk rá. De még ilyenkor is elég, ha néhány marék füvet vagy levelet szórunk a tetejére, és a többit a természetre bízhatjuk.

A lehulló leveleket bátran beletehetjük a komposztba, még a legkeményebb levelek is mint például a platán, vagy az olyan különleges levelek mint a dió is elkomposztálódnak, és nem fogják zavarni a keletkezett termőföld minőségét. A tévhit, miszerint a dió levelét nem szabad komposztálni, annyiban igaz, hogy a friss levélben valóban vannak növekedés-gátló vegyületek. A komposztálódás során azonban ezek a vegyületek is teljesen lebomlanak, és jó minőségű komposzttá alakulnak.

Könnyen bomló levélfajták: juhar, mogyoró, gyümölcsfák, hárs, nyír.

nehezen bomló: dió, platán, bükk, tölgy, gesztenye.

Az avarégetésről a 2006-os Ökonaptárban a következőket írtuk:

„A tökéletes égés elérésére – amikor a szerves anyagok (például avar, fa, termések) széndioxiddá és vízzé égnek el – az avarégetés során nincs lehetőség, ezért számtalan, általában mérgező szilárd részecske (pernye) keletkezik. Az avar égetésekor rákkeltő, poliaromás-szénhidrogének jutnak a levegőbe.

Különösen veszélyes az összes PVC-termék, műanyag flakon, laminált, préselt, műanyag tartalmú, festett, lakkozott azaz vegyszerekkel kezelt faanyagok kerti égetése. Nagyon komoly egészségkárosításnak tesszük ki magunkat és a szomszédokat ilyenkor, ugyanis teljesen kiszámíthatatlan, hogy milyen mérgező anyagok kerülnek a levegőbe. Jó példa erre a préselt bútor- lapok epoxigyanta ragasztója, vagy a régi festékek nehézfém- (többek között ólom-) tartalma.