környezet

Mosószóda – ecet – tiszta víz

Ha úgy érezzük, hogy háztartásunk mosása–tisztítása során nem csak a környezetünket akarjuk kímélni hanem a pénztárcánkat is, a mosószóda, az ecet és a tiszta víz a legmegfelelőbbek e célra. Ha kicsit kényelmesebbek vagyunk és inkább a kész megoldásokat szeretjük, választhatjuk a kereskedelemben kapható környezetbarát mosószereket vagy a mosódiót.

Pálmaolaj pro és kontra

Kérdések és válaszok a pálmaolajról, amely miatt pusztítják az esőerdőket

Forrás: www.regenwald.org, Klaus Schenk, Christiane Zander, Rettet den Regenwald e.V.

A pálmaolajjal nap mint nap találkozunk. Többnyire nem is tudunk róla: olcsó alapanyagként számtalan készítményben megtalálható. Így élelmiszerekben a mélyhűtött pizzától a csokoládéig, mosó- és tisztítószerekben, kozmetikumokban, sőt a dízelautókban és a hőerőművekben is.

Kis Karácsony, nagy Karácsony...

A téli napforduló a legtöbb kultúrában az év legjelentősebb ünnepe.

Az ókori népek a téli napfordulót december 25-én, a Napisten születésnapjaként ünnepelték. A Kr.u. 4. században, a kialakuló katolikus egyház e napra helyezte Jézus születésének évfordulóját is. A zsidó vallás a Hanukka nevet viselő, nyolc napos ünneppel – a fények ünnepével – ünnepli ezt az eseményt.

A mi karácsonyfánk

Valahogy mindig sajnáltam a karácsonyfákat. Amiket kivágunk azért, hogy egy-két hétig díszítsék a szobát, majd eldobjuk őket. Ezért a karácsonyfa helyettesítők legkülönfélébb variációi díszítették otthonunkat az elmúlt évek során. Valódi műfát soha sem vettünk, minden „fánkat” magunk készítettük.

Hogyan befolyásolja hangulatunkat, vitalitásunkat a fény erőssége?

A fénynek meghatározó szerepe van hangulatunkra, közérzetünkre, életműködéseinkre. Ha kisüt a nap, felderül a kedvünk, úgy érezzük, megtelünk életenergiával. Ha viszont ősszel és télen sötétben kell felkelnünk, gyakran kimászni sincs kedvünk az ágyból. A napfény hatással van vitamintermelésünkre és hormonháztartásunkra is.

Fukusima idején

„Az atomenergia az olcsóság–tisztaság– biztonság szentháromságának ígéretére épült. Mára azonban egyértelművé vált, hogy az ígéreteket nem váltotta be. A – soha nem volt – olcsóság már bizonyosan és véglegesen a múlté; a tisztaság ígéretét a halmozódó hulladékhegyek árnyékolják be; a biztonságról Csernobil emlékezete tanúskodik.” (Energia klub: Az atomenergia esélyei a XXI. században)

 A világ atomreaktorai összes energiafogyasztásunk alig 6,3%-át termelik.

Békamentés

Ahogy beköszönt a jó idő, megelevenednek a kétéltűek a pettyes gőtétől a zöld varangyig, az erdei békától a foltos szalamandráig. Magyarországon minden kétéltű védett – ennek ellenére tavasszal az állatok tetemeinek tucatjai borítják az utakat. Holott immár huszonöt éve, hogy az angol példát követve hazánkban is van békamentés. Magánszemélyek, civil szervezetek, iskolák és hivatásos természetvédők dolgoznak azért, hogy kevesebb állat pusztuljon el értelmetlenül az utakon. 

Víz, víz, tiszta víz – a víztisztítók

Sokféle van, és sokféle elv alapján működnek. Ami közös bennük, hogy buta készülékek: nem tudnak különbséget tenni a káros és az ártalmatlan anyagok között. A víztisztító-gyártók honlapjairól többnyire nem derül ki, hogy mik azok az anyagok amelyeket a víztisztítók kiszűrnek a vízből. Kérdés, hogy csak a nagy, szerves molekulákat szűrik-e ki a készülékek, vagy az ásványi sókat is?

Víz, víz, tiszta víz – az ásványvíz

Palackozott ásványvíz fogyasztásunk szépen nőtt az elmúlt években: 1996-ban fejenként 14 l volt, 2008-ban több mint 100 liter. Tulajdonképpen alig maradunk le az Unió régebbi tagállamaitól, Franciaországban vagy Olaszországban évi 120-130 l fogy. Magyarországon 1,5 milliárd PET palack kerül a szemétbe évente, ami 60 ezer tonna szemetet jelent.

Víz, víz, tiszta víz – a csapvíz

Már csak nagyon kevesek merik meginni. Szinte snassz egyszerűen csak kinyitni a csapot és egy poharat alátartani. Inkább az alternatívákat választjuk, az ásványvizet vagy a víztisztítókat. Holott az ásványvizes palackok nem elhanyagolható környezetszennyezést jelentenek, a víztisztító pedig mindössze egy buta gép. De vajon iható-e még a csapvíz?

Majdnem 25 évvel Csernobil után

Az atombomba óta tudjuk, hogy az atomenergia rendkívüli kockázatot rejt magában a jelenlegi, de az eljövendő generációk számára is.
Az ENSZ 2004-es jelentése szerint a csernobili baleset eredményeként

  • csaknem 8,4 millió ember volt kitéve sugárzásnak Fehéroroszországban, Ukrajnában és Oroszországban
  • 150 000 km2-nyi terület szennyeződött el (Magyarország: 93 032 km2)
Tartalom átvétel